2013. november 23., szombat

Angol–spanyol kölcsönös érthetőség?

Abban talán semmi új és meglepő nincs, hogy elég sok spanyol szó hasonlít – írásban – az angol megfelelőjére. Hogy ez mennyiben könnyíti a spanyol tanulását (lévén, hogy a legtöbben az angolt tanulják meg első idegen nyelvként), már más kérdés. Egyes fórumokon viszont van olyan is, aki nemcsak azt állítja, hogy a spanyol hasonlít az angolra, hanem odáig elmegy, hogy neki tanulás nélkül sikerül megértenie a spanyol szövegeket az angol alapján. Mi lehet ebből az igazság?

Először is, tisztázzunk valamit. Jóllehet, a nyelvtanulás szempontjából ez lényegtelen, de ha egészen precízen akarunk fogalmazni, akkor nem a spanyol hasonlít az angolra, hanem az angol a spanyolra (bár én nem mondanám, hogy hasonlítanának egymásra, na persze kérdés, mit nevezünk hasonlóságnak). Csalódást kell tehát okoznom azoknak, akik az angolt valamiféle különleges és mindenek felett álló nyelvnek tartják, ami nagy divat mostanság. De miért is mondom ezt? Nos, ezért:

Az angol szókincs eredet szerint (Forrás: Wikimedia Commons, közkincs)

Mint a szemléletes kördiagramon látható (és a nyelvtörténet iránt érdeklődők is bizonyára tudják), a mai angol szókincs túlnyomó része latin és újlatin (elsősorban francia) jövevényszavakból áll, és csupán a negyede (!) germán eredetű. A spanyol szókincs 90%-ban pedig – a latin természetes folytatásáról lévén szó – eredendően latin elemekből áll, tehát legfeljebb ezért hasonlíthatnak, nem pedig azért, mert spanyolban lenne sok angol szó.

Nyilvánvaló, hogy egy angolul íródott 100%-ban tudományos szövegben jó eséllyel csak a funkciószavak és néhány alapige lesznek germán eredetűek, a nagy többségük pedig valószínűleg latin-görög jövevényszó – ilyen esetben még hihető is lenne, hogy egy ugyanilyen jellegű spanyol szöveg nagyjából érthető csupán angoltudás alapján. Legfeljebb ennyi igazságtartalma van az efféle állításoknak, de ez is kizárólag az írott nyelvre vonatkozik, mivel az angol és a spanyol hangtanilag minden tekintetben meglehetősen eltérő. S természetesen arról se feledkezzünk meg, hogy sokszor még a latin eredetű közös szavak is teljesen mást jelentenek vagy legalábbis másképp használatosak a két nyelvben.

Azt viszont én megnézném, hogy értené meg bárki is nulla spanyoltudással akár az olyan egyszerű kifejezéseket, mint a ¿Cómo estás? vagy a ¿De dónde eres? az angol How are you? és Where are you from? alapján. Márpedig az életben általában nem (csak) a tudományos szövegek megértésére van szükség. Igaz, elismerem, vannak kivételes zsenik, akik talán erre is képesek, de azért azt tanácsolnám mindenkinek, hogy a Gyakorikérdések.hu weboldalon megjelenő állításokkal bánjunk nagyon óvatosan!

4 megjegyzés

  1. Látom, ez a kérdés is nagy mumus A Portorikóinak, akárcsak a spanyol a legkönnyebb nyelv című himnusz :D

    Egyébként valóban, kölcsönös érthetőség a seggem. Tanulás nélkül sem a spanyol anyanyelvűek nem értik az angolt, sem fordítva, alig-alig van egy-egy szó, amire ráismernek, de még azok közül is félreértnek néhányat, ha hamis barátokról van szó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyedül talán a sp. – ang. me névmás egyezik meg kiejtésben is... nagyon sokra mennének vele (főleg úgy, hogy önmagukban nincs is értelmük). :)

      Törlés
  2. Egyszer egy fórumon olvastam, h. egy románul tudó erdélyi magyar vmilyen szláv nyelvű ( gondolom szerb vagy bolgár ) tv-adót nézett és állítása szerint nagy részét megértette annak, amit mondtak ( úgy, hogy nem beszél szláv nyelveket ). Ebben lehet valami igazság vagy csak kamu ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos, hogy csak kamu. Az elképzelhető, hogy néhány szót értett (pl. da ’igen’), de egyrészt, azért olyan sok szláv jövevényszó nincs a románban, illetve nem használják őket olyan sűrűn, hogy komplett szövegeket meg lehessen belőle érteni (egy mondatban legfeljebb 1-2 szó lehet szláv), másrészt a szláv jövevényszavak azért eléggé eltorzulnak a románban is, nem biztos, hogy ugyanúgy ejtik őket.

      Törlés

Hozzászólás írásához regisztráció nem szükséges. Kérjük, hogy ne írj névtelenül, válaszd a Név/URL-cím profilt tetszőleges becenév megadásához (az URL-cím kitöltése nem kötelező). A komment beküldéséhez a harmadik féltől származó cookie-k engedélyezése szükséges!