2017. március 18., szombat

¡Chao, es(c)lavos! – Szlávok és rabszolgák

Római rabszolganő filmen (Lesley-Ann Brandt)
Az talán nem lesz túl nagy meglepetés az olvasóknak, hogy a spanyol esclavo, -va ’rabszolga(nő)’ és eslavo, -va ’szláv’ szavak ugyanarról a tőről fakadnak – de nem is ez az érdekes, hanem az, hogy melyik volt előbb és hogyan alakult ki belőle a másik jelentés. Lássuk, mit is mond erről a DRAE esclavo szócikkének etimológiai megjegyzése:
Del lat. mediev. sclavus, este del gr. bizant. σκλάβος sklábos, der. regres. de σκλαβηνός sklabēnós; propiamente ’eslavo’, y este del eslavo slovĕninŭ, nombre que se daba a sí mismo el pueblo eslavo, que fue víctima de la esclavitud en el Oriente medieval.
Vagyis a ’rabszolga’ „a középkori latin sclavus-ból jön, ez a bizánci görög szklávosz-ból [a bizánci görög kiejtést a magyar olvasatnak megfelelően adjuk vissza; az ékezet hangsúlyt jelöl – a szerk.], amely a szklavinósz-ból keletkezett elvonással; tulajdonképpen ’szláv’, ez pedig a szláv slovĕninŭ-ból, ahogy a szláv nép nevezte magát, amely a rabszolgaság áldozata lett a középkori Keleten”. Nagyjából ugyanez szerepel más forrásokban is.

Szegény szlávokat tehát gyakran keletre hurcolták rabszolgáknak, amely olyannyira jellemző lehetett a középkorban, hogy ma ebből származik sok olyan európai nyelv ’rabszolga’ jelentésű szava is, melynek a görög vagy a latin volt a forrása (így többek között – francia közvetítéssel – az angol slave is). Miért is érdekes ez? Nos, az egyáltalán nem ritka a népneveknél, hogy eredetileg valamilyen emberi tulajdonságot, foglalkozást, sőt, társadalmi státuszt jelentettek; de itt éppen fordítva történt: egy nép nevéből lett társadalmi státuszt jelölő szó.

A két alakváltozat (ti. a lat. Slavus és sclavus), illetve a nekik köszönhető jelentéshasadás oka a görögben keresendő: a görögöknek valamiért gondot okozott a szókezdő [szl-] mássalhangzócsoport kiejtése, ezért „megtámogatták” egy zárhanggal, amely [k] formájában szúródott be. (Hasonló – bár nem egészen ugyanilyen jellegű – hangváltozás a már többször is emlegetett spanyol [mn] > [mr] > [mbr] is, pl. NŌMĬNE > nomne > nomre > nombre ’név’).

A teljesség igénye nélkül... (Forrás: El Mexicano)

A végére hagytam viszont a dolog legizgalmasabb részét, amit talán nem is sejtenek az olvasók. A latin sclavus az olasz köznyelvbe schiavo [szkjávo] alakban került be, de a velencei megfelelője s-ciavo [szcsávo] vagy s-ciao [szcsáo], amelyet régen a s-ciao vostro ’szolgálatára’ üdvözlőformulában használtak. Ez aztán ciao alakra egyszerűsödött, amelyet ma már nem csak az olaszok használnak mint bizalmas köszönést (találkozáskor és búcsúzáskor egyaránt), hanem szinte az egész világon ismerik. Természetesen a spanyol nyelvterületen is használatos (az olasszal ellentétben csak búcsúzáskor!) a bizalmas nyelvben: Dél-Amerika országaiban (Kolumbia és Venezuela kivételével), továbbá Guatemalában és Puerto Ricóban chau, máshol chao formában.

A segítségért köszönet Dr. Kálmán László nyelvésznek.

7 megjegyzés

  1. Ez a ciao-s csavar a végére váratlan volt. Ez a szép az etimológiában, néha nagyon messzire visz, és olyan dolgokat köt össze, amiről nem is gondolnánk, hogy összefüggenek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát bizony, lényegében erről szólt az előző cikk.

      Tulajdonképpen lehetett volna ez is még egy „+1” a listán, de szerintem megérdemelt egy külön cikket – annál is inkább, mert ez már előbb megvolt, mint a másik, csak ma tettem ki. :)

      Törlés
  2. >> Vagyis a ’rabszolga’ „a középkori latin sclavus-ból jön, ez a bizánci görög szklávosz-ból [...], amely a szklavinósz-ból keletkezett elvonással; tulajdonképpen ’szláv’, ez pedig a szláv slovĕninŭ-ból, ahogy a szláv nép nevezte magát. [...] A latin sclavus az olasz köznyelvbe schiavo [szkjávo] alakban került be [...]. Ez aztán ciao alakra egyszerűsödött, amelyet ma már nem csak az olaszok használnak mint bizalmas köszönést (találkozáskor és búcsúzáskor egyaránt), hanem szinte az egész világon ismerik. <<

    A dolog ezzel körbeért, ugyanis a szlovákok közt, akik az etnonimükben máig őrzik a szlávok slověninъ önelnevezését (a Slovák 'szlovák férfi' név -ák-ja csak modernebb férfinévképző, mint a lengyelek hasonlóan alakult polaninъ > Polak 'lengyel férfi' nevénél), de használjuk – mind találkozásnál, mind távozásnál – az olaszból átvett čau 'szia, csaó' köszönést, illetve annak szlovák toldalékkal alakult többes számú čaute ['ʧauce] 'sziasztok, csaósztok' változatát.

    VálaszTörlés
  3. Az előbbi hozzászóló én voltam. LvT

    VálaszTörlés
  4. Servus humillimus - vagyis legalázatosabb szolgája... Ez meg a szervusz/szia eredete. A portugálban escravo-vá alakult az esclavo. És a ciao-t ők Tchau-nak írják.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyit tennék csak hozzá, hogy a szervusz valószínűleg német (ausztriai) közvetítéssel került a magyarba – ezt erősíti a szevasz alak is, amely tkp. a servus németes ejtését tükrözi, vagyis ahogy azt a magyarok „elhallották”. A szia a hagyományos feltételezés szerint az angol see ya (see you) átvétele, de az újabb feltételezések ezt elvetik és egyszerűen a szeva(sz) spontán rövidülésének tartják (szeva > *szea > szia; gondolom azért, mert a magyarok sosem voltak olyan intenzív kapcsolatban angolokkal, hogy egy ilyen szó onnan származzon, németekkel viszont hosszú együttélés volt).

      Gyanítom egyébként, hogy mind a spanyol esclavo, mind a portugál escravo is legalább félig művelt átvétel, mert a -CL- jellemzően nem marad meg a beszélt nyelvi latin szavakban...

      Törlés

Hozzászólás írásához regisztráció nem szükséges. Kérjük, hogy ne írj névtelenül, válaszd a Név/URL-cím profilt tetszőleges becenév megadásához (az URL-cím kitöltése nem kötelező). A komment beküldéséhez a harmadik féltől származó cookie-k engedélyezése szükséges!