2020. szeptember 19., szombat

Szótárajánló: magyar–spanyol Csevegő

Az elsők között lehettem, aki hozzájutott a nagy múltú nemzetközi szakkiadó, a Lingea legújabb spanyol nyelvi kötetéhez, az igen hiánypótló magyar–spanyol Csevegő formájában. De pontosan milyen jellegű kiadvány ez?

A Csevegő egy kifejezésszótár, amelyben a szokványos, tematikus felépítésű társalgási nyelvkönyvekkel ellentétben a címszavak (kulcsszavak) betűrendben szerepelnek. Ami nagyon fontos. Mondhatnánk, hogy a szintén kiváló Hablando en plata – Magyarán szólva című Grimm-kiadvány megfordított párja, amely a magyar kifejezések spanyol megfelelőjét adja meg a társalgásban használatos szófordulatokkal, szövegkörnyezetbe helyezve.

Ugye mindenkinek ismerős az a probléma, amikor valamit mondani akarunk idegen nyelven, de a hagyományos szótár ebben nem sokat segít? A szokványos nyomtatott szótárak ugyanis csak a szavak nyersfordításait sorolják fel, amelyek ráadásul sajnos sokszor már elavultak, régiesek vagy túl hivatalosak, irodalmiak (még a legújabb kiadásúak esetében is), így egyáltalán nem biztos, hogy a talált fordítás helytálló lesz adott szövegkörnyezetben (meg egyáltalán megérti-e belőle egy spanyol anyanyelvű, hogy mit szeretnénk mondani). A Csevegő ezt a hiányosságot szünteti meg.

A 431 oldalas kötet 1300 kulcsszót tartalmaz az alapszókincsből, 10.000 példamondattal és aktuális szófordulattal, a végén pedig egy rövid hagyományos spanyol–magyar szótári rész is található Név- és tárgymutató címmel. Felépítése rendkívül egyszerű, átlátható. A fedlap belső oldalán egyből a szócikkek szerkezetének leírását találjuk, majd a szokásos belső címoldal, kiadásra vonatkozó adatok, rövid kéthasábos Előszó és a mindössze tizenegy tételből álló rövidítésjegyzék után máris a szótári rész jön.

(Forrás: El Mexicano)

A szócikkek fejlécében (sötétkék csíkban) a magyar kulcsszó szerepel. Közvetlenül alatta (világoskék csíkban) ennek nyers spanyol fordítása(i), ami igazából nem is lényeges, inkább csak pluszinformáció, mert az érdemi rész az alatta lévő a kifejezésjegyzék. A szócikk törzsében a magyar kulcsszót szövegkörnyezetekbe helyezve, valós fordulatokban, kifejezésekben találjuk, a szótár pedig a teljes fordulatok, kifejezések spanyol megfelelőjét adja meg, ami az egésznek a lelke. A magyar kulcsszó nyersfordítása nem is feltétlenül szerepel a spanyol hasábban, de pontosan ez a lényeg, amit már sokszor elmondtam: nem fordításra van szükség, ha beszélnünk kell, hanem a bevett anyanyelvi fordulatok használatára az adott szituációban.

A Csevegő éppen ezt nyújtja, ezért is páratlan és hiánypótló munka. Hasábjaiban a fent leírtakon túl kiegészítő, orientáló, a helyes szóhasználatot elősegítő információk is helyet kaptak, amelyek világoskék alapon szerepelnek némelyik szócikk végén (ilyen pl. az olvidar és olvidarse igék használatának magyarázata az elfelejt szócikknél, vagy a razón és verdad főnevek közötti jelentéskülönbség szemléltetése az igazság szócikknél). Mindez alig 3500 forintért, ami meglehetősen barátságos ár a sokszor öt számjegyű összegbe kerülő, de gyakorlati szempontból használhatatlan hagyományos szótárak összehasonlításában. Minden kezdő és haladó nyelvtanuló könyvespolcán ott a helye.

Szponzorált tartalom

5 megjegyzés

  1. Szia!
    Azt lehet tudni, hogy ki(k) a szerző(k)? Vagy hogy legalább járt-e a kézirat spanyol anyanyelvű kezében?
    Mert ami Lingea könyvem van, ott szerző neve következetesen nem szerepel sehol, így az sem világos, hogy spanyol vagy magyar anyanyelvű-e az illető, vagy hogy az egészet esetleg egy harmadik nyelvből fordította-e le valaki, vagy hogy volt-e anyanyelvi lektora a kiadványnak.
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben sem, annyi szerepel csak, hogy „A Csevegőt a Lingea Kft. és a Lingea s.r.o. szerzői csoportja állította össze”.

      De feltételezem, hogy a nyomtatott kiadványok átesnek valamilyen szakmai lektoráláson – persze ettől függetlenül hibák előfordulhatnak, semmi sem tökéletes.

      Törlés
  2. Itt vannak mintaoldalak: https://www.lingea.hu/spanyol-csevego.html

    VálaszTörlés
  3. Kedves El Mexicano!
    Egy másik könyvvel kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Dr. Király Rudolf Tanuljunk könnyen gyorsan spanyolul c. matuzsáleme használható még valamire 2023-ban? Arra gondoltam, hogy a nyelvtant abból (is) tanulnám, hiszen elég alapos magyarázatok vannak benne első ránézésre. Talán az nem változott annyira.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A maga idejében nagyon jó könyvnek számított, kezdő szinten még most is hasznos lehet, főleg a nyelvtani magyarázatok és példák miatt, de sajnos vannak benne durva hibák. (Én készítettem hozzá egy néhány oldalas javítást, amit el tudok küldeni.)

      Amikor ezeket a könyveket írták, még nem volt internet, maguk a szerzők sem igazán ismerték az élő nyelvet, csak régebbi szerzők kiadványaiból dolgoztak, ezért mára eléggé elavultak ezek a tankönyvek.

      Törlés

Hozzászólás írásához regisztráció nem szükséges. Kérjük, hogy ne írj névtelenül, válaszd a Név/URL-cím profilt tetszőleges becenév megadásához (az URL-cím kitöltése nem kötelező). A komment beküldéséhez a harmadik féltől származó cookie-k engedélyezése szükséges!