2021. augusztus 6., péntek

Egy dal, melyet még a spanyolajkúak többsége sem ért

A spanyolról köztudott, hogy míg az ún. „sztenderd” vagy köznyelvi változatait nagyjából mind az 500 millió anyanyelvi beszélő megérti és tudja használni, ha szükséges, azonban a mindennapi nyelv szókincsében, főleg a helyi adottságokat illetően óriási a változatosság: nem csak az egyes spanyol nyelvű országok, hanem még azon belüli régiók szerint is hatalmas eltérések lehetnek.

Nem biztos, hogy például (a Spanyolországnál több mint kétszer nagyobb) Bolíviában a nyugati hegyvidék szlengjét megérti mondjuk az ország keleti síkságán élő lakos és fordítva. Az alábbi dal tökéletesen szemlélteti mindezt. Ne csodálkozzon, aki nem ért belőle egy árva kukkot sem a „kötőszavakon kívül”, legyen nyelvtanuló, spanyoltanár, tolmács vagy fordító: mint szokás mondani, „nem az Ön készülékében van a hiba”!

Azért mégsem kell megijedni, nem az összes bolíviai dal ilyen: ez egy kimondottan extrém eset. A szerző, Alfonso Moreno Gil ugyanis szereti megtűzdelni a dalszövegeit olyan népnyelvi elemekkel, szófordulatokkal, amelyeket csak a Santa Cruzban élők értenek... (A dal műfaja egyébként brincao, amely lefordítva nagyjából annyit jelent, hogy „szökdécselő”. Szöveg a videó alatt.)


No jocheés los petos
(Alfonso Moreno Gil – Jorge Suárez López)

Que gustarte echarle a la compollera
Qué cosa, che, que vos ya no escarmentás
Ya pues, camba alzao, no seás joíchi
Que solingo te ponés la soga al cuello

Conmigo le pelaste de aquí hasta la Luna
Pues no me hacés pisar el palito jamás
Ni se te ocurra pensar que me pongo posmeta
Maldición de sucha no mata caballo

Tiquiminiqui que te hago una pizca de caso
No le busqués cinco pies, cinco pies al gato
Más bien invitá un sucumbé
Y no jocheés los petos

Esperá, sosegate, no echés más leña al fuego
O querés que se arme la grande de una vez
No aguantás de seguro ni una reprimenda
Y te saco sonando, no me enojés

Nada de hacer el cuento con lágrimas de caimán
Ni te hagás bravo de pliqui que me causa mucha risa
Tanto te conozco, no vengás con burreras
Hagamos bien las paces y quedemos a la pré

Tiquiminiqui que te hago una pizca de caso
No le busqués cinco pies, cinco pies al gato
Más bien invitá un sucumbé
Y no jocheés los petos
Kezdjük mindjárt a címmel, amely bizonyára ugyanúgy nem mond senkinek semmit, ahogy én is csak bámultam, mint borjú az új kapura, amikor megláttam. Oké, „ne csinálj valamit a valamikkel”, ennyi talán mindenkinek megvan. Na de szószaporítás helyett inkább lerántom a leplet: No jocheés los petos = ’Ne piszkáld a darazsakat’ (jochear = bosszant, piszkál, zavar [fastidiar, molestar]; peto = darázs [avispa]), átvitt értelemben: „ne játssz a tűzzel, mert megégeted magad!”.

Santa Cruz de la Sierra, Bolívia legnagyobb városa (Forrás: Pixabay.com)

Aztán vannak még szép számmal nyelvjárási kifejezések, amelyeket megpróbáltam összefoglalni az alábbiakban (bár garanciát nem vállalok rá, hogy mindegyiket jól értelmeztem):
 • echarle a la compollera — hanyagul viselkedik (a la ligera, como sea; < con pollera)
 • chehé, hallod-e (indulatszó)
 • camba alzao — nagyképű vidéki (camba = kelet-bolíviai félvér)
 • joíchi (jodichi, jodiche) — bosszantó ember, vérszívó (persona molesta; < joder)
 • solingo = solito (-ingo, -a, nyelvjárási kicsinyítő képző, diminutivo dialectal)
 • pelar(se) — tévedésben van (equivocarse)
 • pisar el palito — besétál a csapdába (hacerse víctima de una trampa o engaño)
 • posmeta — lehangolt, rossz kedvű (de mal humor)
 • sucha — keselyű, „ragadozó” (buitre)
 • tiquiminiqui — blöff, mellébeszélés (tagadásként is) (burla o engaño, o interj. de negación)
 • una pizca (de) = un poquito o casi nada
 • buscarle cinco pies al gato — kekeckedik, az élő fába is beleköt; mentegetőzik
 • sucumbé — tejjel, cukorral és fahéjjal készített alkoholos koktél, Bolívia tradicionális itala
 • armarse la grande — nagy balhé kerekedik (hacerse un escándalo)
 • sacar sonando — elküld a fenébe, „kihajít” (valakit)
 • de pliqui — kamu-, színlelt (de broma)
 • burrera — hülyeség, szamárság (estupidez, tontería; < burro)
 • quedar a (la) pré — nem tartozni semmivel, „egálban” lenni (no deberse nada; < fr. prêt)
Laguna Verde, Potosí, Bolivia (Forrás: Pixabay.com)

Tévedés lenne azt gondolni, hogy ezeket azért nem ismerjük, mert „indián szavak” – a fentiek közül talán mindössze két szó származik valamelyik helyi őshonos nyelvből (leginkább a kecsua és a guaraní jöhetne szóba), az összes többi belső spanyol fejlemény. Ráadásul nem is csak ezek a kifejezések okozhatnak nehézséget, hanem az is, hogy Bolívia keleti felén a voseo használatos, amellyel a tananyagok általában nem foglalkoznak. Persze mindez csak egy példa volt arra, hogy ilyen dalokat bármilyen élő nyelven lehetne alkotni.

A szerzemény egyébként a Dichos y modismos cambas hechos canciones („Kelet-bolíviai mondások és szófordulatok dalokba foglalva”) című 12 tételes digitális zenei albumon található.

Felhasznált források

Gracias especiales al Sr. D. Alfonso Moreno Gil por explicar los significados de modismos cambas.

4 megjegyzés

 1. Ez inkább spanyol anyanyelvű oldalon indított felméréssel együtt lenne érdekes, hogy akinek anyanyelve, ők mit értenek meg belőle. Azért kíváncsi lennék, mert ha nem is ismernek szavakat benne, azért szövegösszefüggésből szerintem nagyon sokat kikövetkeztetnének szerintem.

  A meg nem értésnek is különböző okai vannak: lehet nem érteni valamit, ha a szó, kifejezés jelentését nem ismeri valaki (azaz lexikális okból), vagy ha a szó hangalakja alapján már a szavakat se tudja valaki beazonosítani (ezt én hangtani oknak tartom). Ezt nyelvtanulásnál is fontos tisztázni, mert sokszor segít a fejlődésben.

  Ez a Santa Cruz egyébként irtó jól néz ki, ezek a vibráns színek, pálmafák, alacsony, szélesen terülő házak, annyira ízig-vérig amerikai, hogy egyes helyszínekről az ember azt is gondolná, hogy Kalifornia vagy Miami, csak a népviseletből meg a nyelvből jönni rá, hogy nem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én pont a szövegkörnyezet alapján próbáltam rájönni néhány kifejezés jelentésére, amit nem értettem, aztán kiderült, hogy köze nem volt ahhoz, amire következtettem. Ha az egész szöveg annyira elvont, hogy a mondanivalója sem teljesen világos, akkor a szövegkörnyezet sem sokat segít. Ebben a dalban pl. van pár olyan ige, amely kb. bármit jelenthet (már a köznyelvben is sokféle jelentésük van), ha nem ismered a helyi szlenget, akkor nem tudsz továbblépni.

   Törlés
 2. https://youtu.be/kS2FWCLjSlk
  Érdekes: brazil riporter portugálul kérdez, a pápa spanyolul válaszol, láthatólag mégis tökéletesen értik egymást :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. (Nem lehet, hogy fordítanak nekik a háttérben?)

   Amúgy igen, ebből is látszik, hogy mennyire nem egyszerű kérdés, hogy mi a nyelv és mi a nyelvjárás. A portugálnak is van ám annyiféle nyelvjárása nemhogy Brazíliában, de még Portugálián belül is, hogy valamelyikből egy szót sem érteni spanyol anyanyelvvel/nyelvtudással, valamelyiket pedig még hallásra is alig lehet megkülönböztetni a spanyoltól – pl. a galiciai. :D

   (Hozzátéve, hogy a tősgyökeres galiciai beszélők – leginkább idősebb, falun élő emberek – anyanyelve hangtanilag ma is sokkal jobban hasonlít a portugálra, mint a kasztíliai spanyolra, vagyis az a "sztenderd" galiciai, amelyet a tévében, rádióban használnak, egy valójában nem létező, spanyolok által csinált nyelv, spanyolos kiejtéssel. Erre én is csak akkor döbbentem rá, miután hallottam videókon igazi galiciai anyanyelvű egyszerű embereket beszélni, nem pedig olyan, magát galiciainak valló és ezzel felvágó művelt spanyolokat, akiknél már az első mondatból rá lehet jönni, hogy csak második nyelvként tanulták meg és pl. az ʃ (x) hang kiejtésével is gondban vannak...)

   Törlés

Hozzászólás írásához regisztráció nem szükséges. Kérjük, hogy ne írj névtelenül, válaszd a Név/URL-cím profilt tetszőleges becenév megadásához (az URL-cím kitöltése nem kötelező). A komment beküldéséhez a harmadik féltől származó cookie-k engedélyezése szükséges!